Startschot voor het ‘Grootste Zwemfeestje van Nederland’!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Honderd gespannen en opgewonden kinderen liepen dinsdag 3 maart het Pieter van den Hoogenbandstadion in. Ze kwamen speciaal voor het Grootste Zwemfeestje van Nederland, een initiatief van Gemeente Eindhoven, BrabantSport en de KNZB, met More2Win als uitvoerend orgaan. Bij de officiële start van het feest waren ook Marcel Wouda (bondscoach zwemmen), Michel Reinders(directeur BrabantSport) en Tim van Dooren (More2Win). “Hebben jullie er een beetje zin in?” “Jaaaaaa!!” gilden de kinderen door het officiële wedstrijdbadToen het startschot klonk, namen honderd kinderen letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe. Of beter gezegd; een massaal bommetje. 

Het Grootste Zwemfeestje van Nederland is een side event 2.0 in de aanloop naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi Zwemmen (OKT). Tijdens het OKT krijgen de topzwemmers de laatste kans zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Met dit zwemfeestje laten we in opdracht van en samen met Gemeente Eindhoven, BrabantSport en de KNZB zien dat het OKT veel meer is dan 3 dagen topsport. Voor het vierde jaar op rij zet Heel Brabant Zwemt zich in om kinderen zwemveilig te maken. We hebben al bijna honderd kinderen geholpen naar hun eerste zwemdiploma. Dit is het eerste jaar dat we ons ook richten op zwemvaardige bovenbouw leerlingen. En zoals de eerste dag al liet zien; dat is hard nodig. 

Belang van zwemmen
Tim legde uit hoe belangrijk en leuk het is om goed te kunnen zwemmen. “Veel bovenbouwleerlingen zijn niet zwemvaardig genoeg. Kinderen denken dat ze goed kunnen zwemmen als ze hun A en B diploma op zak hebben. Maar als je daarna jarenlang niet of nauwelijks meer zwemt, heb je een probleem in het zwembad”.  Dat zagen we ook meteen tijdens de korte zwemtest. Vier leerlingen mèt zwemdiploma bleken niet zwemvaardig genoeg om mee te doen aan de waterspellen. Zij mochten meedoen met de andere kinderen die nog niet zwemvaardig waren en/of geen zwemdiploma hebben. Tijdens hun eigen programma kregen ze met ballen en noodlesspelenderwijs hun ‘eerste zwemles’. More2Win begeleid deze speciale doelgroep ook na het zwemfeestje; we gaan er samen met de vakdocenten voor zorgen dat deze eerste zwemles vervolg gaat krijgen.

Ook Michel Reinders legde het belang van zwemveiligheid uit; “We proberen de eerste drempels weg te halen zodat kinderen en hun ouders denken; zwemmen is leuk en belangrijk voor de veiligheid van mijn kind. We gaan toch gewoon op zwemles.” Ook Marcel Wouda benadrukt dit; “We zouden heel graag meer kinderen in het water zien. Dit zwemfeestje gaat er vooral over dat kinderen met heel veel plezier zwemmen, en dat ze veilig zwemmen. Daar hopen wij vanuit de KNZB een steentje aan bij te kunnen dragen.”

Spektakel
Ondertussen vond het echte spektakel plaats in het wedstrijdbad. Een Waterspelencircuit, waterpolo en reddingszwemmen, alles en iedereen kwam aan bod. Ook de zwemverenigingen hopen dat kinderen met plezier spelen en zo enthousiast worden dat ze misschien wel in willen schrijven bij een vereniging. Door het gevarieerde aanbod laten we de kinderen merken hoe leuk het is om te zwemmen en stimuleren we ze om vaker in water te spelen. En dat lijkt goed gelukt. 

Het Grootste Zwemfeest van Nederland duurt twee weken. Dan zijn er 1.200 kinderen met een grote lach op hun gezicht het water in gesprongen. Hopelijk springen ze er heel erg snel nog een keer in.

 

ANDERE BERICHTEN

QUIZ MET KIRA EN JESSE
Side event: Sportaanbod op het werk: Ga zwemmen!
Startschot voor het ‘Grootste Zwemfeestje van Nederland’!

MIS HET NIET EN KOOP JE TICKETS NU

PARTNERS

© 2019 KNZB – All Rights Reserved | Build by: PlayMakers